Herbata oolong pochodzi z Chin, a jej nazwę można tłumaczyć jako „czarny smok”. Smok nie tylko nawiązuje do symbolu Chin, ale również do kształtu liści rośliny. Czym jest herbata oolong, jaka jest jej historia i jak ją parzyć? Wyjaśniamy w naszym krótkim poradniku!

Herbata oolong – jak powstaje?

Krótko po zerwaniu liście są więdnące i częściowo utlenione na słońcu, a następnie suszone w cieniu. Następnie są one ręcznie rozgniatane w koszu i wypalane na woku, co zatrzymuje proces utleniania. Liście herbaty wypiekane są przez mistrzów swojego fachu w wielu etapach, które zwykle trwają całą noc. Herbata oolong często jest wypalana przy użyciu węgla drzewnego, co nadaje jej charakterystyczny smak i aromat.

Gotowe liście zawijane są w granulki przypominające maleńkie smoki. Zbiór liści herbaty oolong prowadzi się późną wiosną, zwykle od końca kwietnia do początku maja, ponieważ muszą być one bardzo dojrzałe.

Herbata oolong dawniej…

Istnieje wiele teorii na temat powstania herbaty oolong. Jedna z nich głosi, że jest mieszanką dwóch innych popularnych gatunków, a jej nazwa ma się kojarzyć z ciemnymi, żylastymi liśćmi. Inna głosi, że nazwa pochodzi od regionu górskiego Wuyi, gdzie po raz pierwszy pojawiła się w poezji za czasów dynastii Ming. Według jeszcze innej herbatę oolong odkryto po raz pierwszy w regionie Anxi w prowincji Fujian, kiedy pewien mężczyzna przypadkowo doprowadził do jej powstania.

Szczytem popularności herbaty oolong były czas dynastii Qing, z której cesarz był oddanym miłośnikiem naparu. Wtedy również pojawiła się ceremonialna metoda serwowania herbaty, która odegrała szczególną rolę w wojnie politycznej tamtego okresu. Herbatę oolong podawano zwykle w specjalnych, ręcznie robionych czarkach wykonanych z fioletowej gliny. Czajniczki te przeznaczone są do serwowania jedynie tego rodzaju herbaty.

… i dzisiaj

W połowie XX wieku popularność herbat oolong wzrosła tak bardzo, że jej produkcja rozpoczęła się na Tajwanie. Ze względu na zmienną pogodę i ukształtowanie terenu na Tajwanie, profile i ogólna jakość uprawianych tam herbat są raczej nieprzewidywalne, przez co jej smak może się zmieniać z sezonu na sezon. Herbata oolong z DMG Herbaty i Kawy pochodzą również z innych krajów azjatyckich, takich jak Indie czy Nepal.

Jak parzyć herbatę oolong?

Większość herbat oolong najlepiej przygotowuje się w wodzie o temperaturze 85°-96°C, a czas parzenia powinien wynosić 3-5 minut. Herbata ta może być parzona kilkukrotnie, a na jedno parzenie powinno się użyć 1 łyżeczkę herbaty na kubek.

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Related Posts

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close